Wednesday, February 9, 2011

Anak Siapa Kah???? Wahhhh.... touching beb!

Gong xi gong xi gong xi ni
Gong xi gong xi gong xi ni yah...
Rerasanya... lum lambat kot aku nk wish "GONG XI FA CHAI" untuk kengkawan aku... of coz ler esp kengkawan lama aku... coz... zaman aku memuda dulu... aku rameiii kengkawan amoi2, nyonya2, tp time tu aku keja Glomac... so... makcik2 chinese kat situ yg very up to date in fashion.... klu terpanggey diorg nyonya.... konpem aku kena sembur.... kena panggey "ah soo". So... aku nk wish Happy Chinese New Year to Margeret, Carina, Esther (aku rapat ngan amoi ni... banyak stail dia aku ikut... dun know... suka tengok stail dia...), Suet Wei, Mr Wong, Yvonne.... kalau ada nama yang tinggal... sori... coz aku sebut nama mereka yang pernah semeja bersembang ngan aku... takat "hi-hi-bye-bye" konpem aku lupa sieyyyy... nama engkorang!

ok... ok... actually... lama tk ber"khalwat" dengan blog sendiri... bukan bermakna aku nk mengkuburkan minat menulis... tapi.... 2, 3 minggu kebelakangan ni aku banyak yang aku fikirkan.... banyak yang jadi... cuma... belum sesuai or belum waktunya untuk aku coretkan kat laman feberet aku ni.... coz... mende yang nak "dikongsi" pun bukan happy life pun.... cerita yang mengecewakan, mendukakan pun.... biasalah kan... KEHIDUPAN... sumtime kita hepi, sumtime kita berduka, sumtime kita kecewa, sumtime kita terluka, dilukai, disakiti, dikasari.... dan banyak lagi "di...."! Tuhan takkan berhenti menguji umatNya. Moga aku akan terus kuat dan tabah menghadapi liku2 ni.... amin.........Tapi yelah... kita rasa kita ni paling bernasib malang.... tp... klu kita bulatkan bijik mata kita.... pandang seluas alam ni.... sebenarnya... ujian dari Tuhan tu cuma sikit je.... coz ada lagi yang lebih malang dari apa yang kita alami.... (nak pujuk diri sendiri ler tu.... hehehhe.... of coz maaaa..... sesekali we have to cheer up, bro!) Takkan kat N3 ni nak cair leleh, lentok lembik ngan babak syahdu sedey.... kang orang kata aku menagih simpati lak.... eiiiiiiii.... tolong lerrr... So.. N3 kali ni aku nk kongsikan satu cerita KISAH BENAR yang jadi kat sorang kawan aku.... actually... dia dh bagi permission untuk aku share story hot dia ni kat my blog.... dengan syarat yang tak boleh dikompromi - jangan dedahkan identiti dia.... orite derrrr.... wa pegang janji wa! Tapi apa yang aku nak kongsikan ni pun....bukan gosip semata.... bukan gak nk bukak aib sesaper... tp... as my fren said.... "aku tk de hal kalau ko nak share mende ni kat ur blog... tp... jangan kutuk aku bebb... just tulis untuk bg pengajaran, biar org kat atas dunia ni tk alami nasib macam aku" Kira member aku ni habisss insap ler.... kot!
Perhhhh... dah macam ala-ala reporter Majalah Mastika lak aku ni......Actually.... aku ada sorang member... boleh di katakan lama gak aku kenai ngan member aku ni... then... dipendekkan citer (kang bohsaannn lak engkorang nak baca blog aku yang panjang meleret2 ni...) dia ada kenai ngan sorang pompuan ni. Lawa, mantop! Tu je aku leh describe kat sini. Aku pun just kenai gitu2 je dengan kenalan pompuan member aku ni. Pada aku, takat just kenal pompuan then tersuka... tk de hal lah untuk lelaki dan perempuan normal macam diorang ni.... CUMA yang jadi pokok persoalannya... member aku yang single mingle... dah memang giler bayang habih kat pompuan yang sebenarnya status dia isteri ke-2 pada sorang bisnesman dari Kl sana. Ni ler dia di katakan tk de bala... dapat kayu balak pun jadi ler.... bersepah anak dara... bini orang tu gakkk yang dia angaukan.Yeah... memang aku akui ler pompuan tu always di tinggalkan husband dia... nak lak status isteri ke-2, so.... pepaham ler kalau dah amek suami orang.... takkan nak demand lelebey nak kan suami always dok celah bulu ketiak 24 jam seminggu kan... sedangkan laki aku beristerikan aku sorang pun tak berkepit ngan aku 24 jam seminggu.... so... aku rasa aku paham (aku cuba gak memahaminya...) that women so lonely then... kenai lak ngan member aku yang always caring giler kat pompuan ni... layan awek ngalahkan aku layan Farisha je..., mujur tidor tak kena dodoikan. So... hati pompuan mana tak tersentuh kan.... once that women need husband time sakit, sunyi, kecewa, bermasalah, time down, time suka.... tapi orang lain yang lebih banyak tadahkan telinga dengar segala suka-duka terpendam. Dipendekkan lagi citer ni.... last2 diorg bercinta... tanpa pengetahuan husband pompuan tu.Aku cuba pendekkan lagi citer ni... bukan apa... ni blog aku... tk nak ler aku jadikan blog ni novel cinta korang lakkkk..... amboihhh..... mau kang ada siri 1, siri 2, siri ke 3 lak.... dah macam citer ala-ala Gerak Khas kat RTM. Ahaksssss... jgn mara Dato usup selam....!
So... pada aku.... kalau cinta terlarang tu.... nak gak di teruskan.... setan memang bertambah bermaharajalela laaa.... tak cukup dengan paluan kompang.... siap ada pancaragam meraikan nengok cucu-cicit Adam tersungkur di lembah noda. Perghhhhh.... ayat aku tk leh blah lerrr, derrrrrrrr..... Tapi... macam sesetengah cakap... mende yang Haram jangan di cuba... nanti jadi ketagih... jadi syok.... dan... kalau bercinta... "jangan pegang2," - ala2 lagu sohaimi mior hasan tu kan.... ahaksss....so... once ada lelaki dan pompuan... maka ada ler setan di tengahnya.... kalau dah mula terpegang.... cas negatif dan cas postif akan melekat ler..... so... korang yang berumor atas 18thn ni paham idak perumpaan aku??? Tak pahammmm... iskhhh.... kena cas habis ni otak korang.... dalam penerangan sempoinya... akhirnya member aku tu ngan that women dah terlanjur.... pun suami pompuan tu tak tau gak!
Astghfirullahhhhh.... buat mende tu satu hal, dengan isteri orang satu hal lagi..... aku siap bebel kat member aku "ko tak takut dosa buat mende ni semua ke?" Ni ler dia kata orang... sedapnya cuma skejap.... tapi... bahana yang kena tanggung.... hamekkk ko!!! Aku ni siap sanggup tadah telinga orang ngumpat time aku nak kawin.... hanya sebab aku takut nak buat dosa lerrrr!!! Cehhh.... aku siap bebel, bandingkan diri aku ngan member aku lak tu..... mujur dia tak ngamuk kat aku time aku cakap gitu... kalau dia ngamuk.... dia nk wat apa pun kat aku... nak pukul aku, nak tampo aku.... buat lahhhh.... bukan dia tk tau..... badan aku dh jadi tak heran kena pukul n penampar ni semua! ahakssssssssss........
Hmmm... nauzubillah... jauhkan lahhh aku ni dari sebarang dosa n noda seumpanya... bukan apa, aku takut gakkk zaman skarang.... kita berbakul kutuk bini orang curang sana sini... esok lusa... kena kat batang hidung.... nauzubillah!!!! (just refer from my last N3 - http://einaz-yoitsme.blogspot.com/2011/01/what-u-give-u-get-back.html)Yang jadi kemuncak cerita aku ni.... bebaru ni pompuan tu jumpa member aku... mention that she's pregnant! Huh??? Cecepat aku tanya.... anak saper? Kurang ajor kan soalan aku.... tapi... nak wat caner... mende tu terlepas dari mulot... sebab dh tk sabor nak tau sangat.... cehhh... dah macam ala2 mami jarum ler aku ni.... tapi... dun wori beb.... rahsia ko slamat kat aku!!! Member aku pun tanya gak kat "kekasih" dia tu.... anak tu anak member aku or anak suami dia.... Pokok persoalannya skarang... pompuan tu dedahkan.... sebelum dia terlanjur ngan "kekasih gelap" dia ni (member aku ler), dia ikut husband dia out-station, then diorang ada "bersama". Seminggu kemudian, baru dia terlanjur ngan "kekasih gelap" dia. So... lastly... pompuan tu sendirik kompius.... anak saper sebenarnya yang dia kandungkan tu! Mayb... anak suami dia sendiri... mayb... anak "kekasih gelap" dia tu.
Hahahahhahahahhaaaaa...... sori bebbb... aku gelak... bukan mewakili setan2 tengok cucu adam tersungkur.... tp... kelako biler " lelaki bermadu". Sebab tu lelaki tk leh bermadu... sebab nanti tk tau nak letak nama anak bin or binti saper. Tapi... apa yang aku dapat huraikan..... perempuan bermadu... (tk kena gaya) perempuan yang menanggung "sakitnya", lelaki bermadu... yang menanggung sakitnya- jugak perempuan!!!! Kesiannya laaaa........Last2, aku bgtau member aku ni... p ler jumpa suami dia... terus terang... (sebenarnya... aku nak tengok keberanian member aku ni je...). Tapi member aku awal2 dah tepis... "tak mo ler aku... laki dia dah ler badan macam hulk, ada bulu2 kerinting kat lengan, siap kerinting2 kat dada tu.... kata orang, laki macam ni... baran."
Hahahhahahahha!!!! Lagi skali aku nak gelak! Time ko nyendeng bini laki hulk tu ko tk pk lak body laki dia, bulu kerinting ke, bulu lebat ke.... adoiiii haiiii.... So... akhirnya... aku bagi pendapat... anggap je lah anak tu anak suami dia.... lupakan lah isteri orang tu.... berubahlah.... doakan "kekasih" member aku tu berubah gak... jadi isteri solehah... lupakan segalanya cerita ngeri cinta terlarang korang ni......"Anak tu.... buatnya anak aku???" Member aku dah mula serabut.... aku kenai member aku ni.... dia memang bertanggungjawab punya orang..... kalau dia buat salah.... memang dia menggelupur tak senang duduk....

So... aku just bagi dia satu contoh yang aku tau ler.... kisah seorang suami sanggup memaafkan si isteri yang berzina... dalam masa yang sama isteri tu mengandung. Anak siapa? Wallahualam.... dan si suami sanggup menerima isterinya, mohon / munajat agar isterinya berubah dan sanggup melupakan kisah pahit akan penzinaan si isteri dan dalam masa yang sama... meredhai anak yang dikandung isterinya adalah anaknya.... (sampai si suami bernazar jika isterinya benar2 berubah!) Tetapi, walaupun seakan berbisik di nalurinya... benarkah anak itu anak "kekasih" isterinya... tetapi... si suami nekad melupakan segalanya dan menyambut kelahiran bayi dari perot isterinya sebagai anaknya yang sah.... dan berazam membimbing keluarganya ke jalan yang benar... so... kesimpulannya... kalau si suami itu memaafkan isterinya... menerima isterinya... dan mereka TIDAK bercerai selepas itu dan si isteri tu pulak tidak berkahwin lain selepas penceraian itu... maka anak itu telah dinasabkan sebagai anak si suami itu!
- Tak paham eikkk... (coz... time tu aku nengok muka member aku blurrrr macam tertelan bangkai tikus!)Macam ni ler..... aku pun terangkan ala2 Ustazah ler pulak.... hahahhaha....
Contoh... isteri ahmad curang sampai peknen. Status anak tu tak diketahui anak siapa. Ahmad terima isterinya... dengan hasrat isterinya berubah dan menerima anak tu sebagai anaknya yang sah. So... anak itu memang di nasabkan ke atas nama ahmad.
Tapi.... kalau ahmad menceraikan isterinya selepas dia tau isterinya berzina, dalam tempoh 4 tahun ahmad dan isterinya bercerai, isterinya berkahwin lain... dan kekeliruan masih ada di hati ahmad tentang status si anak... maka ahmad boleh membuat penafian.... melalui mahkamah... maka status anak itu tidak boleh di nasabkan ke atas nama ahmad.... dan ahmad tidak wajib membayar nafkah si anak. Tu impak dari penafian si suami laaaa... walhal... kalau dah di nafikan....penceraian mereka TIDAK BOLEH SAMA SEKALI DIRUJUK atau status cerai KUBRA iaitu penceraian yang tidak boleh di rujuk sampai bebila.Akhirnya... member aku terdiam....
"so... aku kena lupakan awek aku lerrr... aku sayang dia bebbb.... anak tu..."
"Kalau ko sayangkan awek ko tu... biarkan dia hidup dengan suaminya.... jangan ganggu dia... biarkan mereka bahagia.... pasal anak tu... terpulang ler pada awek ko tu nak terangkan kat suami dia atau tidak.... dan kalau dia terangkan... terpulang pada penerimaan suami dia..."
"Ko rasa dia bgtau suami dia tak?" Member aku tanya kat aku... cehhh... macam ler aku ni ahlli nujum!
"Ntah... kalau suami dia tak boleh terima.... bini dia curang, anak dia kandung tu anak dia... ko amek ler awek ko tu... kawin cara sah, tapi... buat masa ni.... ko kena lupakan bini orang tu... ko bertaubat la...."Cehhhh.... dah macam pakar motivasi aku ni...... tapi... itu lah realiti kehidupan kan.... dulu..... mende macam ni... kita boleh tengok kat drama TV... siapa sangka mende tu jadi di sekeliling kita..... dan nauzubillah.... jangan ler jadi kat aku, jadi kat kita2 ni... anak, cucu, cicit kita, adik bradik kitaaaa..... peliharalah umatmu, Ya Allah!

1 comment:

  1. Hello there,

    I’m Azlina from Universiti Sains Malaysia, Penang. I am currently doing a research on Malaysian Bloggers as part of my Masters degree in Social Science (Psychology). Your blog has been selected and I would sincerely be grateful if you can participate in my study. In this research, I am interested to understand more about your blogging experience. If you are indeed 18 years old and above, and willing to spend a few moments of your time to complete a survey to help with my research, please answer the questionnaire in the link below as soon as possible. If you have any questions or concerns about this survey, you may email me at scorpluto35@yahoo.com.

    I sincerely appreciate your time and consideration!


    http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=IJNOIM_a20d967d



    Azlina
    scorpluto35@yahoo.com


    please delete this after done, thanks

    ReplyDelete

Meh Nyampok sama